Larex Global Floor ESD logo
Pardoseli electrostatice Pardoseli ESD

CE ESTE FENOMENUL ESD?

Facebookpinterestlinkedinmail

Larex Global Floor-LGF

Oferta solutii complete pentru pardoseli eletrostatice
disipative ESD, pardoseli conductive si pardoseli antistatice AS.

Primul si cel mai important pas este Indentificarea tuturor elementelor care sa va duca spre alegerea optima a unui sistem de pardoseala electrostatica care sa respecte zona de siguranta si standardele aflate in vigoare.

Descarcarea electrostatica (ESD): transferul rapid, spontan al incarcaturii electrostatice induse de un camp electrostatic inalt. De obicei, valoarea este transportata printr-o scanteie intre doua corpuri pe masura ce se apropie unul de celalalt.

CE ESTE FENOMENUL ESD?

Probabil aceasta este prima intrebare pe care si-o pune un architect, inginer sau beneficiar.

Un eveniment ESD este o descarcare electrostatica, o scateie sau asemanator unui micro-fulger, care trece de la o suprafata incarcata conductive la alta. Acest transfer incredibil de rapid, a ceea ce a fost anterior o incarcare statica (fara miscare) poate provoca daune majore, incendii sau explozii, caldura, lumina si chiar zgomote. O scanteie de micro-fulger nu poate fi vazuta, simtita, auzita si poate aparea fara avertisment. Din aceste considerente este necesar sa prevenim si sa controlam aceste fenomene, prin instalarea unor sisteme de pardoseli sintetice epoxidice, poliuretanice, PVC, cu propritati electrostatice disipative ESD, incadranduse in valorile optime pentru zona de siguranta conform diagrama prezentata mai jos.

SISTEM CONDUCTIV AS

Solul este punctul de siguranta al descarcarii electrostatice nedorita. Terenul reprezinta “potential electric zero”. Cand ceva este legat la pamant, este neutru, nu are nicio valoare. Legarea unei pardoseli conductive la pamant asigura ca încarcaturile statice sa fie redirectionate catre pamant prin sistemul de pardoseala conductiva. O pardoseala care masoara intre 2,5 X 104 si 1,0 x 106 este definita ca o pardoseala electrostatic conductiva.

Ohm (?): Ohmi sunt unitati de rezistenta electrica intre doua puncte. “1 Mega” este egal cu 1 milion Ohmi sau 1,0 x 106. Exponentul 6 se refera la numarul de zerouri dupa 1 si este in general considerat nivelul maxim de rezistenta electrica pentru o specificatie conductiva a pardoselii. Terminatia cea mai mica a intervalului este de 25.000 Ohmi, reprezentat ca 2.5 x 104 , sau 2.5 x 10.000 Ohmi.

Orice valoare mai mica decat acest lucru este considerat un pericol de electrocutare.

O scurta prezentare a diferentei dintre cele doua intervale de rezistenta cunoscute sub numele de pardoseala ELECTROSTATIC DISIPATIV (ESD) SI pardoseala ELECTROSTATIC CONDUCTIV (AS):

Intotdeauna prima intrebare din partea Beneficiarului este “ce pardoseala sa instaleze: pardoseala electrostatic disipativa (ESD) sau pardoseala electrostatic conductiva (AS)?”

Raspunsul pe scurt, este nici unul. Intrucat este esential sa analizati cu mare atentie ceea ce achizitionati, nu ar trebui sa implementati sisteme de pardoseli cu proprietati electrostatice disipative ESD, conductive AS pe baza unor descrieri sumare, ci pe baza unor testari efective ale proprietatilor sistemelor de pardoseala oferite.

Compania Larex Global Floor-LGF iti ofera posibilitatea aceasta, de a testa GRATUIT o suprafata de 2 mp, inclusiv identificarea ZONEI DE SIGURANTA, verificarea, testarea pardoseli si emiterea unui buletin de masuratori care sa confirme ca pardoseala eletrostatica disipativa ESD sau pardoseala conductiva AS respecta standardele Europene de siguranta: 

DIN EN 1081
Rezistenta la pamant
RG < 108 Ω
IEC 61340-5-1
(IEC 61340-4-5)
Test sistem:
< 35 M Ω
IEC 61340-5-1
(IEC 61340-4-5)
Test la mers (BVG)
< 100 Volt
IEC 61340-5-1
(IEC 61340-4-1)
Rezistenta la pamant
RG < 109 Ω
TRBS 2153
Standard german
Rezistenta la pamant
RG < 108 Ω
DIN VDE 0100-410 (IEC 60364-4-41) 
Rezistenta izolatiei
> 50 kΩ.

protectie esd harta

Mai jos va prezentam zona de siguranta care trebuie identificata: 
ZONA DE SIGURANTA o diagrama simpla de la 0 Ohm la 1 miliard Ohmi pentru identificarea raspunsului la intrebarea dumneavoastra?

Pardoseala electrostic disipativa ESD este recomandata pentru industriile unde se lucreaza cu componente electronice sau substante chimice volatile. Electricitatea statica poate genera pagube considerabile, daune si pierderi financiare semnificative. Toate componentele electronice active si echipamentul, de exemplu microcipuri, circuite integrate si masinarii sunt sensibile la descarcarea electrostatica (de asemenea cunoscute ca fenomene ESD).

SISTEM ELECTROSTATIC DISIPATIV ESD

Sistemele de pardoseali electrostatica disipativa ESD oferite de Larex Global Floor ofera siguranta operatiunilor pe durata intregului proces de productie fiind adaptate continu nevoilor dumneavoastra si conforme cu standardele Europene de siguranta aflate in vigoare:

DIN EN 1081
Rezistenta la pamant
RG < 108 Ω
IEC 61340-5-1
(IEC 61340-4-5)
Test sistem:
< 35 M Ω
IEC 61340-5-1
(IEC 61340-4-5)
Test la mers (BVG)
< 100 Volt
IEC 61340-5-1
(IEC 61340-4-1)
Rezistenta la pamant
RG < 109 Ω
TRBS 2153
Standard german
Rezistenta la pamant
RG < 108 Ω
DIN VDE 0100-410 (IEC 60364-4-41) 
Rezistenta izolatiei
> 50 kΩ.

O pardoseala care masoara intre 1,0 X 106 și 1,0 X 109 este definita ca o podea disipativa static ESD.

zona de siguranta pentru conductivitate pardoseala ESD AS harta intervale

Concluzia finala, referitor la intrebarea: CE SISTEM DE PARDOSEALA ELECTROSTATICA SA INSTALEZ? Raspunsul corect este dat de specificatiile si proprietatiile, valorilor exacte ale pardoselii electrostatice, iar acestea trebuie sa fie mai mari de 25.000 OHMI si mai putin de 35 milioane de OHMI.

Un aspect important al conditiilor de exploatare si a mentalitatii, majoritatea beneficiarilor folosesc o valoare a sistemului 100.000 Ohmi ca rezistenta minima. 
In final daca dorim o pardoseala cu o zona de siguranta aceasta o vom identifica intre valorile de 100.000 Ohmi si 35 milioane Ohmi.

Facebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram