Electricitatea statică
Electricitatea statică este un fenomen des întâlnit, probabil fiecare dintre noi am simțit pe propria piele un șoc electric provocat de descărcările sarcinilor electrice acumulate pe corpul nostru. Acest fenomen are loc la atingerea unui obiect metalic legat la pământ. Acesta poate fi mânerul ușii sau alte obiecte având potențial diferit.
Electricitatea statică este acumulată pe corpul uman la valori pe care acesta nu le resimte. Pentru a simți un șoc electric, cei mai mulți dintre oameni au nevoie de acumularea unei tensiuni electrostatice de cel puțin 3000 – 4000 V. Vi se pare mult? Poate că da, dar este cât se poate de real.
Pardoseală electrostatică
Pardoseala electrostatică este recomandată pentru solicitări mecanice ridicate ce impun o rezistență la împământare mai mică de 106 Ohm conform DIN EN 61340-5-1, în zone uscate cum ar fi: hale de producție din industria semiconductorilor, laboratoare și spații medicale cu echipamente electronice, spații cu vehicule ghidate prin pardoseală, hale de întreținere pentru avioane. Datorită reţetei de creare a pardoselii cu emisii reduse, verificate și monitorizate de către TÜV la substanţe dăunătoare este adecvată în special pentru zonele „sensibile” cum ar fi: săli de aşteptare, spitale, etc.
Buletinul de măsurători ESD
Larex Global Floor emite GRATUIT buletinul de măsurători pentru fiecare pardoseală electrostatică disipativă ESD sau antistatică AS. Pentru emiterea unui buletin de măsurători se urmează pașii de mai jos:
măsurarea rezistenței de dispersie a prizei de pământ a zonei de protectie ESD
măsurarea continuității racordurilor de legare la pământ a terminalelor ESD
măsurarea rezistenței suprafețelor bancului de lucru, a podelei si a scaunului. Testul trebuie facut pe acele zone de pe scaun supuse uzurii sau sunt vizibil deteriorate.
Testele de rezistență se fac în primul rând la tensiunea de 10 V și se verifică rezistența de izolație pe centrul panoului de așezare, centrul spătarului și pe punctul de legătură la pământ al scaunului. Dacă rezistența înregistrată este ≥ 106 Ω se continuă testul la tensiunea de 100 V. Testele se continuă și pentru verificarea rezistenței de izolație a suprafețelor de lucru.
Măsurători ESD periodice
Măsurătorile ESD se realizează periodic de echipa experimentată Larex Global Floor. Aceste măsurători sunt efectuate cu aparatura necesară și în conformitate cu prevederile legale. Se iau în calcul valorile normale pentru măsurători:
rezistența de dispersie a prizei de pământ nu ar trebui să fie mai mare de 1 Ω, chiar dacă limita maximă este de 4 Ω
rezistența de izolație între suprafața interioară și punctul de legare la pământ, trebuie să fie < 105 Ω
cablul de conectare al brațărilor trebuie să aibe o rezistență cuprinsă între 7,5 x 105 Ω – 5 x 106 Ω
rezistența de izolație totală de la mână la sol trebuie să fie < 3,5 x 107 Ω
Larex Global Floor realizează măsurătorile necesare GRATUIT la instalarea unei pardoseli electrostatice disipative ESD sau antistatice AS. Se poate alege dintr-o gamă variată de pardoseli electrostatice disipative ESD sau antistatice AS. În cel mai scurt timp echipa Larex Global Floor va instala pardoseala, va face măsurătorile necesare, iar tu poți să te bucuri de noua pardoseală fără nici o grijă.
Pardoseală electrostatică ESD sau AS?
Ne-am confruntat cu această întrebare de nenumărate ori. Nu știi care pardoseală este mai potrivită pentru locația ta? Pardoseală electrostatică disipativă ESD sau antistatică AS? Te ajutăm noi.
Am publicat deja un articol unde îți explicăm motivele alegerii unei pardoseli ESD sau alegerii unei pardoseli AS și diferențele dintre acestea. Poți să îl citești printr-un click AICI.
De asemenea Larex Global Floor oferă consultație tehnică gratuită. Apelați la numărul de telefon 0729.000.444 sau trimiteți o cerere pe adresa de e-mail ofertare@lgf-floor.ro.
În videoclipul de mai jos puteți viziona întregul proces de aplicare a pardoselii electrostatice ESD și efectuarea măsurătorilor aferente.