rășina epoxidică
Pardoseli epoxidice

Rășina epoxidică: Știi care sunt proprietățile chimice deosebite ale acesteia?

Facebookpinterestlinkedinmail

Știai proprietățile chimice ale rășinilor epoxidice? 

Rășina epoxidică este un produs industrial care se găsește sub mai multe forme: transparente sau colorate, mono sau bicomponente, lichide sau solide. Rășina epoxidică are numeroase proprietăți chimice în funcție de industria unde este folosită și de substanțele care intră în componența acesteia. 

Pentru a afla mai multe informații despre istoricul rășinii epoxidice și utilizarea ei în prezent click AICI și citește articolul despre istoricul rășinii epoxidice.

rășina epoxidică

Reacția de obținere

Rășina

Rășina care stă la baza tuturor adezivilor epoxidici utilizați  se numește diglicidil ester bisfenol A. Bisfenol A produs prin interacțiunea fenolului cu acetona în anumite condiții. Litera A denotă acetonă, “fenol” denotă grupuri fenolice, iar “bis” denotă 2 fenoli.

Întăritor

Întăritoarele de rășină epoxidică nu sunt catalizatori. Catalizatorii promovează reacția, dar chimic nu fac parte din produsul final. Întăritoarele rășinilor epoxidice formează perechi cu molecule de rășină, ceea ce influențeaza proprietățile finale ale produsului reticulat.

Reacția chimică

Reacția chimică dintre rășina epoxidică și intaritorul  nu duce la eliminarea unei substante volatile sau a apei ( contracția după reticulare fiind mai mică decât în cazul altor tipuri de rășini de ex. fenolice sau poliesterice)

rășina epoxidică
Sursa: Wikipedia

Cei mai comuni agenți de întărire pentru rășinile epoxidice sunt:

Amine: Sunt utilizate cel mai frecvent și reacționează chiar și la temperatura camerei sau la o temperatură puțin mai ridicată

Anhidride: necesită temperaturi ridicate de întărire. Au o vâscozitate foarte mică și un „timp deschis” lung. Acestea sunt adesea utilizate în combinație cu umpluturi minerale, de exemplu pentru fabricarea izolatorilor de înaltă tensiune

Întăritori fenolici: Reacționează la temperaturi ridicate (130 – 180 o C) în prezența catalizatorilor. Rășinile epoxidice pot fi, de asemenea, întărite prin omoliză catalitică, adică grupările epoxi-fenol reacționează cu ele însele. Întăritorii fenolici sunt utilizați, de exemplu, pentru acoperirile cu pulbere.

Tioli: sunt agenți de întărire foarte reactivi care reacționează chiar și la temperaturi scăzute. Foarte potrivit pentru adezivi DIY sau aplicații de ancorare chimică în care nu este posibilă alimentarea cu căldură externă. Tiolii au un miros neplăcut și înțepător

rășina epoxidică

Pardoselile din rășină epoxidică au proprietăți chimice care îi oferă o durată de viață extinsă și rezistență mare la factori externi, factori chimici și fizici.

Larex Global Floor realizează sisteme de pardoseală din rășină epoxidică durabile și rezistente la condiții chimice și termice extreme. Deoarece rășina epoxidică mărește durabilitatea produselor, pardoselile din rășini epoxidice au o durată de viață mai mare. Substanțele folosite sunt de înaltă calitate, iar personalul calificat în manipularea rășinii epoxidice cunoaște procesul corect de aplicare a acesteia pentru a genera rezultate la o calitate maximă.

Larex Global Floor oferă pardoseala epoxidică DURAFLOOR EP care vă garantează cea mai bună calitate și satisfacție deplină a clienților noștri oferind o garanție între 2-10 ani asigurată cu polița de asigurare Groupama pentru pardoseli epoxidice la nivel național. 

Larex Global Floor implementează sisteme de pardoseli epoxidice având o calitate PREMIUM și anume sistemele de pardoseli epoxidice DURAFLOOR EP care sunt cele mai bune servicii pentru clienții noștri. Procesul de realizare a montajului pardoselii epoxidice îl puteți vizualiza în videoclipul de mai jos, iar pentru mai multe detalii și ofertă personalizată sunați la 0729000444.

Facebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram